Država daje garancije EMS-u za Transbalkanski koridor

0
33
Država daje garancije EMS-u za Transbalkanski koridor
Foto: www.ems.rs
POSLANICI u srpskom parlamentu izjašnjavaće se o davanju državnih garancija za kredit javnom preduzeću „Elektromreža Srbije“ za jednu sekciju u okviru projekta Transbalkanski koridor koji treba da obezbedi nacionalnu energetsku bezbednost.

U skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o davanju garancija u korist Nemačke razvojne banke KFW, u iznosu od 40 miliona evra za izgradnju sistema za prenos električne energije. Sredstva su namenjena za sekciju Obrenovac-Bajina Bašta i podizanje kapaciteta „TC Bajina Bašta“ na 400 kilovata, što se odnosi na regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu 2.

– Projekat je primarno osmišljen u cilju obezbeđenja nacionalne energetske bezbednosti Srbije i zamene dotrajale mreže naponskog nivoa 220 kilovata, sistemom mnogostruko većeg kapaciteta i napona od 400 kilovata – navodi se u obrazloženju predloženog zakona.


Kako se ističe, planiranim ulaganjem u nove interkonekcije, projekat predstavlja svojevrsnu spregu istoka i zapada, odnosno spajanje dva pomenuta tržišta električne energije, što će doprineti značajnom  povećanju opšte dobiti čitavog regiona Jugoistočne Evrope i šire.

Naslov: Redakcija

Izvor: Novosti