Dolar pao na najniži nivo od 2018. godine

0
31
Dolar pao na najniži nivo od 2018. godine
Foto: Ilustracija Pixabay

Američki dolar je pao danas prema korpi glavnih svetskih valuta peti trgovački dan zaredom, spustivši se na najniži nivo u poslednje dve godine.

Američka valuta izgubila je na vrednosti pod pritiskom niskih prinosa na američke dužničke hartije i sumornih ekonomskih podataka u SAD. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema glavnim rivalskim valutama, oslabio je prema poslednjim podacima za 0,3 posto na 92,55 poena, a u jednom trenutku je pao čak na 92,46 poena, na najniži nivo od juna 2018, izveštava Rojters.

Najnoviji rast akcija tehnoloških kompanija obezbedio je pozitivno okruženje na tržištima i prigušio tražnju za sigurnim dolarom, dok su rezultati iz mesečne ankete Empajer Stejt njujorškog FED-a pokazali lošiji indeks o stanju i očekivanjima proizvođača nego što se očekivalo.

To je uticalo na trgovce da zadrže pesimističan stav prema američkoj valuti. Dolar je prema evru skliznuo za dodatnih 0,2 procenta na 1,19 dolara a u odnosu na japanski jen je pao za 0,5 odsto, na 105,40 jena, što je njegov najniži nivo u poslednjih nedelju i po. Zelena novčanica je takođe potonula za pola procenta prema britanskoj funti, na 1,3180
dolara
, na najslabiji nivo u gotovo dve nedelje.

Uprkos gubitku vrednosti u poislednjih nekoliko nedelja, dolar je i dalje za 27 posto iznad nivoa iz 2011, što nagoveštava da bi moglo doći do još većeg pada američke valute, naročito na tržišno ponderisanoj osnovi, kažu analitičari.

Izvor: b92.net