Dobro sa Zlatibora – žig garancije kvaliteta proizvoda sa Zlatibora

0
34
Dobro sa Zlatibora – žig garancije kvaliteta proizvoda sa Zlatibora
Foto: S. Jovičić

Meso, mleko i mlečni proizvodi, med, rakija, sušenop voće, lekovito bilje koje se proizvodi u zlatiborskim domaćinstvima od sada može da dobije potvrdu autentičnosti i kvaliteta kroz žig garancije ”Dobro sa Zlatibora“

Žig garancije ”Dobro sa Zlatibora” je registrovan 17. marta 2020. godine u cilju brendiranja, povećanja plasmana i potrošnje lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi opštine Čajetina. Takođe ima značajnu ulogu očuvanja autentičnosti i tradicije, kreativnosti i inovacija, odnosno integrisane promocije proizvoda i usluga zlatiborskog kraja. Žig garancije ”Dobro sa Zlatibora“ u velikoj meri će uticati na podsticaj razvoja i proizvodnje lokalnih proizvoda, podizanje nivoa kvaliteta označenih proizvoda i turističkih usluga.

Pored tradicionalnih prehrambenih proizvoda, žig garancije ”Dobro sa Zlatibora“ moći će da ponesu i tradicionalni odevni predmeti (rukotvorine), zatim restorani, kao i kategorisana seoska turistička domaćinstva.

Ovaj žig se može dodeliti samo onim proizvođačima koji uredno vode evidencije o nabavci sirovina, proizvodnji i prodaji proizvoda, odnosno pružaocima usluga koji u skladu sa važećim propisima pružaju i prodaju usluge.

Vlasnik žiga garancije ”Dobro sa Zlatibora” i nosilac prava žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko Agrar.

Izvor: zlatibor.rs