petak, 5. maj 2023.
Home Biznis Poslovni saveti Dobar brak vas može naučiti važnim lekcijama o preduzetništvu

Dobar brak vas može naučiti važnim lekcijama o preduzetništvu

0
Dobar brak vas može naučiti važnim lekcijama o preduzetništvu
Foto: Janet Li - Medium

Ne postoji formula za izgradnju uspešne kompanije. Ipak, postoje stvari koje možete da užinite i da na taj način povećate šanse za uspeh. U to se čak ubraja i dobar brak.

Evo nekoliko lekcija koje možete da naučite iz braka a koje će vam koristiti i za izgradnju uspešne kompanije,

Budite otvoreni prema kritikama

Niko ne voli da ga neko drugi kritikuje, ali da biste bili uspešan preduzetnik morate da budete u stanju da prihvatite kritike. Zapravo, prihvatanje konstruktivne kritike moglo bi da bude okidač za nastanak jedne uspešne kompanije, i očigledno, vašeg braka.

Kada vam iskusni preduzetnik ponudi smernice i kaže vam da se tržištu trenutno obraćate na pogrešan način ili da vaš proizvod nema dovoljnu potražnju, poslednja stvar koju treba da uradite je da zanemarite savet.

U stvari, najgora stvar koja može da vam se desi jeste da se, ako ste preduzetnik, okružite ljudima koji će samo da vam klimaju glavom i prihvataju sve ono što vi kažete. Ne samo da ne treba da se plašite kritike, već treba i da je tražite, sve dok je ona konstruktivna.

Budite iskreni prema sebi i onima oko sebe

Ovo je presudno. Transparentnost je temelj dobrih odnosa i dobre timske dinamike. Neke od najuspešnijih kompanija prihvatile su krajnju transparentnost, a sasvim je sigurno i da postoji razlog zbog kojeg javna preduzeća moraju da izlože sve što je povezano sa njihovim poslovanjem

Brak u kom postoje tajne je brak koji ne može da traje ukoliko se te tajne ne otkriju. Isto važi i za kompaniju.

Dela govore više od reči

Što se tiče izgradnje održivih kompanija, sve reči ovog sveta neće da donesu realni pomak. Najbolje kompanije troše manje vremena na razgovore i više vremena radeći.

U braku vaši postupci moraju da budu izraženiji od vaših razgovora, a to je slučaj i za izgradnju uspešnih kompanija.

Podrška je presudna

Foto: Pinterest

Iako je kritika važna, podrška je jedan od najvažnijih faktora za uspeh braka i kompanije. Lako je uvek se žaliti i priznati negativne aspekte braka ili kompanije, ali kada su stvari dobre, neverovatno je važno i to prepoznati. U suprotnom, vaš supružnik ili tim se osećaju kao da su uvek na udaru, a da ste vi uvek negativni.

Pronalaženje ravnoteže između konstruktivne kritike i podrške je ono što čini velikog lidera.

Naučite kako da ustanete kad padnete

Činjenica je da u istoriji čovečanstva nije postojao brak bez izazova, a to važi i za kompanije. Uvek će biti poteškoća, ponekad i ekstremnih, ali potrebno je da prigrlite neuspeh, naučite lekciju i ustanete kao jači lider i bolji supružnik.

Pravi način da na neuspeh gledate je kao poklon koji ste dobili da biste naučili lekcije i poboljšali se. Ako ostanete dole, tada brakovi i kompanije propadaju.

Rad nikad ne prestaje, ali nagrada je velika

Rad na dobrom braku nikad ne prestaje, a isto važi i za izgradnju kompanije.

U životu, kada su stvari teške, znate da idete uzbrdo. Kada su stvari lake, uverite se da to nije zato što idete nizbrdo. Najvažnije – nikada ne mirujte jer ćete pasti. Rad se nikad ne završava. Ne postoje prečice, a posao treba obaviti temeljno i profesionalno kako bi se povećale šanse za dugoročni uspeh.

Izvor: BIZLife