četvrtak, 27. apr 2023.
Home Pravo Blog Diskriminacija žena na poslu

Diskriminacija žena na poslu

0
Diskriminacija žena na poslu

Žene su svojim radom znatno doprinele razvoju globalne ekonomije, ali veliki broj njih i dalje se suočava s određenim poteškoćama i preprekama na svom radnom mestu.

Udeo žena na tržištu rada konstantno se povećava, ali „faza“ tj. tradicionalna podela poslova na „muške“ i „ženske“ još uvek postoji.

Bez obrzira na njihovo formalno obrazovanje, sposobnosti, znanje, žene u proseku zarađuju manje od muškaraca istog stepena obrazovanja, napreduju sporije i ređe od svojih muških kolega, češće obavljaju slabije plaćene poslove, a rukovodeća, odgovornija i bolje plaćena mesta u većini su slučajeva (unapred) dodeljena njihovim muškim kolegama.

Ekefat staklenog plafona

Ovaj pojam označava nevidljivu barijeru u napredovanju žena – žene napreduju do određene granice, a nakon toga im je napredovanje otežano ili ograničeno. Sam pojam staklenog plafona koji označava manju zastupljenost žena na rukovodećim položajima prvi je put upotrijebio 1986. godine Wall Street Journal u izveštajima o poslovnim ženama. Razlozi žena u napredovanju vrlo su stereotipni.

Efekat staklenog plafona


Izvor: Grant Thornton. 2018. Women in business: beyond policy to progress.

Navedeni podaci ukazuju na jasan kontrast između gotovo nepromenjene stope žena na najvišim menadžerskim pozicijama i sve većeg broja preduzeća s barem jednom ženom u visokom menadžmentu.

Iskustva drugih žena

Snežana P. je ovu neravnopravnost osetila na sopstvenoj koži u najosetljivijem periodu a to je porodiljski period.
Ona je plaćala doprinose ali na kraju je ipak dobila otkaz. Njena priča je veoma emotivna i tužna. Celu priču možete pročitati ovde
Ona je tom prilikom izjavila :

“Sve što sam pročitala kao odgovor sa apelacije me je i emotivno pogodilo kao ženu. Ne mogu da verujem da dolazimo u situaciju da na sudu moramo da objašnjavamo kako je poslodavac ucenio trudnu ženu da potpiše blanko sporazum o prestanku radnog odnosa. Neka mi neko u ovoj zemlji kaže da zaista misli da postoji dobra namera poslodavca kada donese trudnoj ženi da potpiše blanko sporazum o prekidu radnog odnosa, da vidim tog stručnjaka”, naglašava Pešovićeva.

Jednoj sudiji iz Hrvatske za vrijeme drugog porodiljskog odsustva ukinuto radno mesto. Kao neki vid zamene nuđeno joj je niže rangirano radno mjesto, ali ona nije pristala i na kraju je potpisala sporazumni otkaz:
Ona je tom prilikom izjavila :

“Dogovorili smo se za sporazumni otkaz. Znači ovako: za vreme mog porodiljskog je ukinuto moje radno mesto i ponuđeno mi je… Za početak mi je nuđeno jedno niže rangirano mjesto, ali ne puno niže, ako ću se vratiti nakon šest mjeseci porodiljnog i ostavit bebu od šest mjeseci.

Ja sam to odbila i odlučila ostat na celom porodiljskom… Zapravo po zakonu su oni trebali uzet zamenu tih šest meseci i čuvati mi mjesto jer znaju da imaju osobu na porodiljnom.

Oni su to mesto popunili osobom za trajno, zapravo čak i iz druge države i kad sam se vratila, rekli su za tebe nema mesta, možeš doći na početno mesto na kojem sam bila pre devet godina. ”

Prema rezultatima ranijih istraživanja,degradiranje ili otkaz za vrijeme porodiljskog, nije retka pojava. Vrlo je često opravdanje za takvo postupanje s radnicama restrukturiranje firme. I ovo je veoma zabrinjavajuć podatak jer se u praksi desio više puta.

Seminar Radno pravo u EU

Kako bi se ovakve situacije u budućnosti izbegle, potrebno je da dobijaju više pažnje. Baš iz tog razloga Kec grupa organizuje seminar kako bi širisli svest o tome.

U okviru seminara obrađuju se teme poput :

  • – diskriminacije na poslu
  • – slobode kretanja radnika
  • Ako možda poznaješ nekog ko prolazi ili je prošao ove stresne situacije ili te je sama tema zainteresovala, dodatne infomacije o seminaru možeš pronaći na ovom liknu. Budi informisan.
Seminar : Radno pravo u praksi EU