DIGITALNI EVRO: Trenutak odluke u aprilu

0
17
DIGITALNI EVRO: TRENUTAK ODLUKE U APRILU
Foto: Invao Group

Evropska centralna banka odlučiće na proleće, najverovatnije u aprilu, hoće li nastaviti s pripremama za pokretanje digitalnog evra, složenog projekta koji bi mogao olakšati plaćanja, ali i poljuljati temelje finansijskog sistema.

Indikator podseća da je Facebook-ova najava projekta pokretanja vlastite digitalne valute u leto 2019. (u početku nazvan Libra, ali sada Diem) bila poziv na uzbunu za centralne bankare i vlade širom sveta.

Dosezanje 2,7 milijardi korisnika vlastitim digitalnim tokenom, vezanim za suverene valute, regulatorno telo je shvatilo kao pretnju.

Neke centralne banke, uključujući Švedsku i Kinu, već su radile na digitalnim verzijama vlastitih valuta. No, mnogi su više odlučili istražiti ideju – nakon objave Facebooka – kako bi zaštitili svoj monetarni suverenitet.

G7 je 18. jula nabrojao zahteve koje bi trebala ispuniti nova Facebookova “kovanica” Libra, jer su regulatori sve oprezniji zbog “ozbiljnih rizika” koje predstavlja ova digitalna valuta.

Potencijal digitalnog evra ogroman

ECB je 12. januara zaključio javnu raspravu koja je privukla masovne povratne informacije sa više od 8.000 odgovora.

“Dobili smo rudnik informacija koje trenutno obrađujemo”, rekla je predsednica ECB-a Kristin Lagard 21. januara, objasnivši da će to dovesti do izveštaja koji će biti javno dostupan.

“Tek u proleće, verovatno u aprilu, mi ćemo odrediti da li ćemo nastaviti posao koji ćemo trebati uraditi”, dodala je.

Izvori iz Španske banke objasnili su da će, nakon tog izveštaja, ECB odlučiti hoće li pokrenuti pilot-projekat za testiranje održivosti digitalnog evra i prikupljanje više praktičnog znanja.

Ipak, Lagard vjeruje da će digitalni evro na kraju ugledati svetlo dana.

“Pretpostavljam, ali ovo je odluka koja će se zajednički doneti, ali mogli bismo ići u tom smeru”, rekla je prošlog novembra. Ali, kao što je ponovila mnogo puta, njegovo uvođenje ne znači da će novčanice i kovanice nestati.

Projekat takođe ima snažne pristalice u Komisiji.

“Mislim da nam treba digitalni evro”, rekao je potpredsednik za ekonomiju Valdis Dombrovskis grupi novinara 19. januara.

Potencijal digitalnog evra ogroman je, ali ima i svojih izazova, kao što je primetila Lagard.

Izvor: Biznis i Finansije