Digitalizacija naftnog biznisa

0
73
Digitalizacija naftnog biznisa
Foto: Facebook

Dronovi u potrazi za naftom, virtuelna rafinerijska postrojenja na kojima se obučavaju operateri, digitalna komunikacija sa potrošačima, brza obrada miliona geoloških podataka… Iako se čini kao budućnost ovo je zapravo već realnost u kojoj rade naftne kompanije širom sveta. Svedoci smo da nove tehnologije, poput veštačke inteligencije, značajno menjaju poslovni svet koji poznajemo, a naftna industrija, iako je mnogi doživljavaju kao konzervativnu, nije nikakav izuzetak. Naprotiv, želeći da biznis učine efikasnijim i bezbednijim, naftaši su lansirali veliki broj digitalnih projekata i partnerstava kojima ne zaostaju ni za mnogo prilagodljivijim industrijama.

Tako su, na primer, najveća evropska naftna kompanija „Rojal Dač Šel” i norveški „Ekvinor” prošle godine sklopili sporazum o zajedničkom razvoju digitalnih projekata. U decembru 2020. ovom sporazumu se pridružio još jedan gigant, „Majkrosoft”, pa sada ove tri kompanije zajednički rade na projektu digitalnog upravljanja nabavkama sa ciljem da naftne kompanije ovim putem ostvare milionske uštede.

Francuski „Total” oformio je posebno odeljenje koje je nazvao „Digitalna fabrika” i u njoj zaposlio IT stručnjake koji će raditi na razvoju digitalnih projekata. Ova kompanija takođe se pohvalila svojim kompjuterskim sistemom „pangea 3” tvrdeći da je po karakteristikama najbolji u naftnoj industriji, te da značajno smanjuje rizike prilikom istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i da omogućava efikasniju potragu za tim energentima. „Britiš petroleum” takođe se u septembru 2020. godine pohvalio strateškim sporazumom sa „Majkrosoftom” na razvoju digitalnih rešenja.

Kada je reč o Srbiji, u našoj najvećoj naftnoj kompaniji, NIS-u, kažu da je proces digitalne transformacije započeo 2018. godine i da se intenzivno radi na razvoju digitalnih projekata u svim oblastima poslovanja. Samo u prošloj godini NIS je u „Rafineriji nafte Pančevo” pustio u rad sistem za prediktivno otkrivanje kvarova, to jest inovativnu tehnologiju koja obradom velikog broja podataka doprinosi da se svi rafinerijski sistemi preventivno održavaju, odnosno da se izbegnu neplanirani zastoji postrojenja.

Takođe, u „Rafineriji” je prošle godine počelo da radi postrojenje za duboku preradu nafte, a zaposleni na tom projektu vrednom preko 300 miliona evra, najpre su se obučavali na virtuelnom sistemu koji je verno prikazivao izazove koje operateri mogu da očekuju u realnom radu. Pored toga, NIS je za svoje stručnjake obezbedio obuku na virtuelnim naftnim poljima koja su verni prikaz postojećih naftnih polja NIS-a, dok je u Naučno-tehnološkom centru ove kompanije počela da radi digitalna laboratorija gde stručnjaci rade na digitalnim projektima i njihovoj primeni u naftnoj industriji.

Što se tiče potrošača, NIS je u rad prošle godine pustio digitalnu aplikaciju „dravj go” koja omogućava plaćanje za gorivo bez odlaska na kasu. Putem ove aplikacije, već u 2020. godini je prodato više od milion litara goriva.

Kako kažu u NIS-u, digitalizacija je proces koji doprinosi ostvarenju strateških ciljeva kompanije i zato će rad na digitalnim projektima biti nastavljen i intenziviran i u narednom periodu.

Naslov: Redakcija

Izvor: Politika