Danska gradi prvo energetsko ostrvo na svetu

0
15
Danska gradi prvo energetsko ostrvo na svetu
Foto: Sputnik

Danska vlada je, uz široku podršku parlamenta, odobrila plan za izgradnju prvog energetskog ostrva na svetu. Ostrvo će biti veličine 18 fudbalskih terena i nalaziće se na oko 80 kilometara od obale u Severnom moru.

Energetsko ostrvo koštaće oko 210 milijardi danskih kruna, što je oko 33,9 milijardi dolara, a reč je najskupljem građevinskom projektu u istoriji Danske.

Prema planovima, u prvoj fazi zelenom električnom energijom biće snabdeveno tri miliona domaćinstava, a veštačko ostrvo će biti povezano sa stotinama vetroturbina, objavili su danski mediji.

Namera je da se kasnije to proširi na 10 miliona domaćinstava, što je skoro duplo više u odnosu na ukupan broj stanovnika u danskoj od 5,8 miliona.

U nekom trenutku, energetsko ostrvo će biti opremljeno i tehnologijom za pretvaranje zelene energije u gorivo za brodove, avione i kamione.

„Prilično je velika stvar što Danska dobija novo ostrvo. Mi jednostavno menjamo mapu. Ova odluka uspostavlja okvir za monumentalan inovativni projekat po pitanju zelene električne energije i to ne samo za Dansku, već i Evropu i ceo svet“, izjavio je danski ministar energetike Dan Jorgensen.

​Inače, Danska namerava da do 2030. smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 70 odsto u odnosu na nivo iz 1990.godine.

Izvor: Sputnik