Da li je pravedno otići u zatvor zbog ubistva u samoodbrani?

0
169
da li je pravedno otići u zatvor zbog ubistva u samoodbrani
Foto: Forbes

Slučaj iz Lebana, kada je 86-godišnjak upucao mladića koji je, prema njegovim rečima, provalio u njegovu kuću, ponovo je otvorio pitanje kada smemo da primenimo nužnu odbranu. Ministar policije najavio je da će predložiti raspravu o mogućoj primeni definicije nužne odbrane, ali struka kaže da je veći problem u tome što se postojeća zakonska regulativa strogo primenjuje.

Milutin Cvetković je pre dve noći u nogu upucao, kako tvrdi, provalnika sa fantomkom na glavi. Situaciju koja je prethodila prepričao je lokalnim medijima.

“Ja kad sam ga video, ja sam skočio i on stoji do mene i kaže: Ode glava, daj pare. I saseći ću te sa sekirom, a sekiru nosi u rukama”, svedoči Cvetković.

To što je starac kasnije priveden pod sumnjom za ubistvo u pokušaju, u javnosti je ponovo pokrenulo pitanje: zašto, ako se branio? Delimično i zbog saopštenja ministra policije da čovek koji je branio sebe i nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru.

Advokat Jugoslav Tintor kaže da se čak i kada ima elemenata nužne odbrane, polazi od činjenice da se radi o prekoračenju nužne odbrane upravo zbog toga što, kako je precizirao, ako bi se njeno postojanje utvrdilo, to bi bio osnov isključenja protivpravnosti, u kom slučaju, ističe, krivičnog dela nema. 

“I onda je vrlo teško kada se dogodi krivično delo i tužilac dobije spise predmeta, verovatno tu nedostaje profesionalne kuraži da na osnovu direktno spisa profesionalno kažete – to je nužna odbrana. I onda se ide linijom manjeg otpora, a to je da se ide u postupak, da u postupku kako tokom istrage i posle na suđenju ta stvar se raščivija”, objasnio je Tintor.

Da li je moguća promena definicije nužne odbrane

Kako bi bilo drugačije, resorni ministar predlaže raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane. Umesto toga struka predlaže da se postojeća primenjuje manje restriktivno.

“Nisam pristalica liberalizacije, definicija je dobra, jer nažalost, svako pravo ako ga tumačimo ako ga tumači zlonameran, u sebi krije i svoje naličje, ali mora se i ekstenzivnije tumačiti ta nužna odbrana, odnosno mogućnost napadnutog lica da u strahu, uznemirenosti, zabrinuti pravilno proceni da li će i koju vrstu sile primeniti”, smatra Ivana Josifović, sudija Višeg suda u Novom Sadu.

Jugoslav Tintor ukazuje, da je samim zakonom predviđeno i da se ukoliko se izvrši krivično delo, da i u takvoj situaciji, ako usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom može i osloboditi od kazne.

“Tako da je sam zakon predvideo da, ako vam tako neko uđe i naoružan je i vi se branite, možete da izvršite krivično delo braneći sebe ili drugoga, čak i da nanesete i najgoru posledicu lišenje života, sud vas može osloboditi od kazne, ali za tu odluku suda je takođe predviđena profesionalna kuraž da se prepozna da je to taj slučaj, za koji ima mesta za primenu nužne odbrane”.

Starac iz Lebana posle 48 sati zadržavanja pušten je da se brani sa slobode. Jedna advokatska kancelarija najavila je da će ga braniti besplatno.

Izvor: RTS