subota, 13. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Čuvena investiciona banka započela trgovinu kriptovalutama

Čuvena investiciona banka započela trgovinu kriptovalutama

0
Čuvena investiciona banka započela trgovinu kriptovalutama

Banka je u četvrtak obavestila svoje tržišno osoblje da je novostvoreno odeljenje za kriptovalute uspešno trgovalo sa dve vrste derivata povezanih s bitkoinima, prema internom memorandumu koji je ekskluzivno dobio CNBC.

Kripto tim postoji u odeljenju za trgovinu globalnim valutama i tržištima u nastajanju, podnoseći izveštaje partneru Goldmana Raješu Venkataramaniju, koji je napisao dopis, i deo je ukupnog napora banke u području digitalne imovine koji vodi Metju MekDermot.

Goldman Saks, dominantna globalna investiciona banka za trgovanje fiksnim prihodima i deonicama, razmišljala je o stvaranju stola za trgovanje bitkoinima najmanje od 2017. godine.

Kompanija je u početku podnela te planove i ponovno pokrenula tim za kripto trgovanje u martu, izvestio je Rojters ranije ove godine.

Dopis od četvrtka bio je prvi put da je Goldman zvanično priznao svoje učešće u trgovini kriptovalutom.

Pod vođstvom izvršnog direktora Davida Salomona, Goldman nastoji proširiti svoju prisutnost na tržištu “selektivnim ukrcavanjem” institucionalnih investitora za kripto trgovanje kako bi proširio ponudu. Kompanija je takođe rekla da je ove nedelje pokrenula novu softversku platformu koja klijentima pruža najnovije cene kriptovaluta i vesti.

Banke, uključujući Goldman i rivala Morgana Stenli, najavile su planove za ponude ulaganja u bitkoin bogatim klijentima u njihovim odeljenjima za upravljanje bogatstvom, ali uglavnom su se klonile nestabilne imovine u svojim trgovinskim operacijama na Wall Streetu. Trgovci u kompanijama poput JPMorgan Čejs su pitali menadžere kad bi se mogli početi “igrati” bitkoinom.

Derivati kojima se trguje u Goldmanu, bitkoin fjučursi i terminski ugovori koji se ne mogu isporučiti, načini su klađenja na cenu bitkoina. Ugovori se podmiruju u gotovini i ne zahtevaju da se Goldman bavi stvarnim bitkoinima, koji se u industriji nazivaju “fizičkim bitkoinima”, jer banka to još nije u mogućnosti to učiniti, napomenuo je Venkataraman u dopisu.

Izvor: Blic biznis, 08. 05. 2021.