Čet aplikacija za prijavu nasilja nad decom

0
59
Čet aplikacija za prijavu nasilja nad decom
Foto: Tv Zona Plus

Nacionalna dečja linija Srbije (NADEL) pokrenula je novu onlajn uslugu, koja deci i mladima omogućava da se obrate za pomoć i prijave nasilje putem dopisivanja u čet bot i Viber bot aplikaciji.

Nova usluga će omogućiti da se na lakši način prepozna svaki oblik nasilja i da se na vreme reaguje s obzirom na to da se mlađa populacija najslobodnije oseća upravo prilikom ovakve vrste komunikacije.

Unapređenje i podrška NADEL-u je od posebnog značaja u kontekstu sprovođenja nedavno usvojene Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period 2020-2023, kao i u cilju jačanja celokupnog sistema prevencije i odgovora na nasilje nad decom u Republici Srbiji.

“Cilj je da se pruži maksimalna sloboda i podrška svoj deci i omladini da prijave bilo kakav oblik zlostavljanja i nasilja, da znaju da nisu sami i da imaju kome da se obrate za pomoć. Deca mogu putem četa da podele svoja iskustva, razmišljanja i probleme sa kojima se suočavaju i to na maternjem jeziku, bez obzira gde se u tom momentu nalaze”, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Novi onlajn servis je pušten u rad u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd i Unicef-a, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Izvor: Nova Ekonomija