ponedeljak, 13. nov 2023.
Home Biznis Poslovne vesti Češki ugostitelji osnovali političku stranku

Češki ugostitelji osnovali političku stranku

0
Češki ugostitelji osnovali političku stranku
Foto: Whole Foods Market

Stotine restorana i pabova ponovo su otvoreni širom Češke prkoseći ograničenjima zbog korona virusa. Ugostiteljski objekti zatvoreni su mesecima, a vlasnici kažu da ograničenja nisu popravila situaciju.

Protest je počeo u subotu, a stotine restorana i pabova ponovo su se otvorili u nedelju kada su se pridružili pokretu Čipl PES (Pas je mrtav). Aktivističku grupu osnovalo je nekoliko vlasnika ugostiteljskih objekata, a naziv se odnosi na češki sistem PES („pas“ na češkom) koji reguliše ograničenja.

„DUGO SMO RAZOČARANI VLADOM I ŽELIMO DA POKAŽEMO DA JE IZABRALA POGREŠAN NAČIN. DOSTA NAM JE I MISLIMO DA BI MINISTRI TREBALO DA RAZMISLE O NAPUŠTANJU FUNKCIJA“, rekao je za AFP saosnivač ČIPL PES-A JIRŽI JANECEK, menadžer u pivari i restoranu “MALI JANEK” u gradu Jince.

Restorani, pabovi, bioskopi, pozorišta, zoološki vrtovi i drugi „nebitni“ objekti zatvoreni su širom zemlje od oktobra prošle godine u pokušaju da se suzbije širenje kovida 19. Prostorima je bilo dozvoljeno da se na kratko, i sa ograničenim kapacitetom, ponovo otvore tokom božićnih praznika.

Sedenje u zatvorenom prostoru je zabranjeno, a barovima i restoranima je dozvoljeno da rade kroz poseban prozor za usluživanje. Lokali koji prekrše zabranu suočavaju se sa novčanim kaznama do 20.000 kruna (932 dolara).

„PRIDRUŽIO SAM SE PROTESTU JER MISLIM DA JE VLADINA NAREDBA I ONO ŠTO NAM RADE POSLEDNJIH PET MESECI POGREŠNO. VIDLJIVO JE DA BROJ ZARAŽENIH I DALJE RASTE, A RESTORANI SU MANJE-VIŠE ZATVORENI OD OKTOBRA “, rekao je za češke medije Martin Maček, vlasnik dva restorana u istočnom delu zemlje.

Foto: MDLinx

Broj obolelih od korona virusa u Češkoj premašio je 900.000, a dnevni broj registrovanih slučajeva zaraze i dalje se kreće oko 8.000. Više od 15.000 ljudi je preminulo. Iako su brojke niže nego u najgore pogođenim zemljama, od korone je obolela skoro desetina stanovništva zemlje od 10,6 miliona stanovnika.

Pokret Čipl PES, osnovan prošle jeseni i već je organizovao nekoliko protesta protiv ograničenja, za koja smatraju da nisu postigla ništa osim što su ozbiljno oštetila ugostitelje. Ranije ovog meseca, pokret je napravio kilometar dugačak lanac čaša za pivo u centru Praga.

Ove nedelje, organizatori pokreta su došli na ideju da formiraju politički pokret u kojem bi svaki bar i restoran postao politička ćelija. A to bi im omogućilo da odlaske u kafanu prikriju političkim okupljanjima, koja su izuzeta od ograničenja.

„Prednost političkog pokreta je u tome što se možemo sastajati baš kao što se i naši političari mogu sastajati u parlamentarnoj menzi“, rekao je suosnivač pokreta David Biksadski, prenosi RT.

Naslov: Redakcija

Izvor: Sputnik