CENE SVE NIŽE: Da li će nam iz Nemačke uskoro stizati polovni automobili na struju?

0
10
CENE SVE NIŽE: Da li će nam iz Nemačke uskoro stizati polovnjaci na struju?
Foto: B92

Tehnički i tehnološki napredak novih električnih automobila, kao povećavanje njihovog dometa imaju veliku uticaj na pad cene polovnih vozila

Najznačajnije evropsko tržište automobila – nemačko, uvek je diktiralo trendove, pa to čini to i danas. Zato je zanimljivo videti kako se tamo kreću cene polovnih električnih automobila.

A informacije, do kojih je došla analiza kompanije Deutsche Automobil Treuhand (DAT), govore da one padaju više nego kod prosečnih benzinaca.

Tehnički i tehnološki napredak novih električnih automobila, kao povećavanje njihovog dometa imaju veliku uticaj na pad cene polovnih vozila. Sa novim generacijama automobila koristan domet raste, pa na prethodne generacije gleda kao na zastarele.

Tako je, u februaru 2020. godine, preostala vrednost prosečnog trogodišnjeg električnog automobila bila je, prema podacima DAT-a, otprilike jednaka vrednosti automobila na benzinski pogon i iznosila je 56 odsto cene novog automobila.

Međutim, iako je ovaj broj ostao manje-više konstantan za vozila na benzinski pogon, sada je pao na manje od 51 posto za električne automobile. Taj pad je još dramatičniji u nižim segmentima vozila, prenosi HAK. Pad cena polovnih vozila mogao bi srednjeročno da utiče i na stope lizinga za vozila ove vrste.

Izvor: Srbija Danas