četvrtak, 18. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Cena Brenta ojačala na 56 dolara po barelu

Cena Brenta ojačala na 56 dolara po barelu

0
Cena Brenta ojačala na 56 dolara po barelu
Foto: biscani.net

Cene nafte su blago ojačale danas, zahvaljujući pridržavanju članica grupe OPEK+ dogovora o smanjenju proizvodnje i aktuelnih globalnih napora za vakcinisanje, koji su ublažili nervozu investitora da bi američki paket podsticaja mogao da naiđe na prepreke.

Severnomorska nafta Brent je poskupela 15 centi ili 0,3 odsto, na 56,03 dolara po barelu, na trgovanju do 9:30 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka nafta WTI porasla za 11 centi ili 0,2 procenta, na 52,88 dolara za barel, prenosi Rojters.

Oba tipa nafte su juče zabeležila rast cene od skoro 1 odsto, i na putu su da i januar završe s dobitkom, treći mesec zaredom, trgujući se blizu 11-mesečnih cenovnih maksimuma.

Američke demokrate i dalje pokušavaju da ubede republikanske kongresmene u potrebu za povećanjem podsticaja, što otvara pitanje kada će i u kom obliku paket biti odobren.

Dok stopa infekcija kovidom-19 u SAD pada, evropske države pooštravaju mere ograničenja u borbi protiv širenja zaraze, a Kina izveštava o rastu slučajeva koronavirusa, što pomračuje izglede potražnje za “crnim zlatom” u toj zemlji, najvećem svetskom potrošaču energije.

Ipak, postoje regioni u kojima je tražnja za naftom i dalje velika.

U Indiji je uvoz sirove nafte u decembru skočio na najviši nivo u poslednjih više od dve godine, jer je ublažavanje korona ograničenja podiglo ekonomsku aktivnost.

Što se tiče ponude, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici su se u januaru pridržavali utvrđenih ograničenja proizvodnje u procentu od 85 odsto u proseku, objavila je kompanija Petro Logistik, koja vodi evidenciju o tankerskom transportu. Ovaj rezultat ukazuje na to da je naftna alijansa OPEK+ poboljšala poštovanje obaveza vezanih za ograničenje isporuka, ocenjuje britanska agencija.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic

Foto: Alo.rs