Čadež: “MORAĆEMO DA MENJAMO TERAPIJU”

0
237
Čadež:
Foto: RTV

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ukazao je u intervjuu Tanjugu da će, što kriza duže traje, i države i privrede svuda u svetu, morati da preispitaju i prilagode i pravila poslovanja i terapiju – mere podrške korporativnom sektoru da bi se očuvali oni biznisi koji mogu da prežive i održivo posluju.

“Očekivali smo da će kriza brzo proći i bilo je važno da očuvamo likvidnost privrede. Sada je važno da ne uđemo u krizu solventnosti, da razmišljamo kakvi su nam zakoni o stečaju, da nam se ne dogode masovni stečajevi samo zato što imamo pravila koja su važila u potpuno drugom svetu, da vidimo kakve su nam garantne šeme potrebne kako bismo sada jeftini novac plasirali tamo gde treba, u sektore koji zaista imaju budućnost”, naglasio je Čadež.

Ocenio je da će se i Srbija sigurno naći pred velikim strukturnim problemom, kada je reč o tržištu rada i zapošljavanju, jer neki sektori neće moći da se oporave od udara korone.

“Moraćemo da reformišemo službe poput Nacionalne službe za zapošljavanje, da na vreme reaguju kako bismo ljude koji dolaze iz ugroženih sektora osposobili za nove poslove”, rekao je Čadež.

Dok će, kaže, sektori, poput ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, morati da pretrpe strukturne promene, logistiku očekuje nagla ekspanzija.

“Možda će biti manje putnika, ali će biti više robe koja cirkuliše i koju smo već navikli da kupujemo onlajn. Taj trend se ne može zaustaviti i moramo ga podržati odgovarajućom infrastrukturom”, naveo je Čadež.

Кada je reč o konkretnim merama podrške privredi, predsednik PКS ukazuje da je važno da se u 2021. sa horizontalnih mera namenjenih svima pređe na sektorske usmerene ka najugroženijim delatnostima i malim biznisima, kao i da se nastavi sa jakim garantnim šemama da bi se umanjio rizik investiranja u mala i srednja preduzeća.

“To je ono što Vlada Srbije trenutno radi. Priprema se i veliki program američke razvojne banke DFC, a te mere prepoznale su i podržaće Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka“, rekao je Čadež.