nedelja, 7. apr 2024.
Home Pravo Pravne vesti Bračni i vanbračni partneri izjednačeni u ostvarivanju prava na penziju

Bračni i vanbračni partneri izjednačeni u ostvarivanju prava na penziju

0
Bračni i vanbračni partneri izjednačeni u ostvarivanju prava na penziju
Foto: Banjalučke.com

Izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u potpunosti su izjednačeni bračni drugovi i vanbračni partneri u pogledu uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju. Zakon propisuje da pravo na porodičnu penziju može ostvariti supružnik i vanbračni partner, ukoliko su brak, odnosno vanbračna zajednica života, trajali najmanje tri godine ili ako sa umrlim osiguranikom, odnosno korisnikom prava, ima zajedničko dete.

Ukoliko je došlo do prestanka zajednice života, pored supružnika iz razvedenog braka, kome je sudskom presudom utvrđeno pravo na izdržavanje, i vanbračni partner može ostvariti pravo na porodičnu penziju posle prestanka zajednice života vanbračnih partnera, ali samo ako mu je sudskom presudom utvrđeno pravo na izdržavanje.

Postojanje vanbračne zajednice utvrđuje se u vanparničnom postupku.  

Navedenim izmenama i dopunama, odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju o pravu na porodučnu penziju bračnog druga su usaglašene sa Ustavom i Porodičnim zakonom. Članom 62. stav 5. Ustava propisano je da se vanbračna zajednica izjednačava sa bračnom, u skladu sa zakonom, a članom 4. Porodičnog zakona propisano je da je vanbračna zajednica trajnija zajednica života žene i muškarca, između kojih nema bračnih smetnji, kao i da vanbračni partneri imaju prava i dužnosti supružnika pod uslovima određenim ovim zakonom.

Uslovi za ostvarivanje prava na porodičnu penziju udove, odnosno udovca u slučaju smrti supružnika, odnosno vanbračnog partnera, ostali su nepromenjeni.

Izvor: PIO