Bitkoinka iz Gornje Morače postala zvezda regiona

0
37
Bitkoinka iz Gornje Morače postala zvezda regiona
Foto: UC Davis

Anđela Bojić kupila je kravu bitkoinom i tako spojila poljoprivredu i moderne tehnologije.

Krava Bitkoinka iz Gornje Morače, koja je ime dobila po čuvenoj kriptovaluti, postala je zvezda regiona nakon vesti o transakciji koja je spojila poljoprivredu i moderne tehnologije.

Bitkoinka, vredna 1.350 eura, plaćena je bitkoinima, a nakon što je tu vest početkom marta objavio portal Seljak.me, preneo je veliki broj medija iz Crne Gore i regiona.

Vlasnica Bitkoinke, Anđela Bojić, za “Vijesti” kaže da kada su njeni roditelji tražili da kupe kravu, ona i kolege sa portala Seljak.me došli su na ideju da se krava plati kriptovalutama.

“Član sam tima koji stoji iza portala Seljak.me, dok se porodično bavimo poljoprivredom u Gornjoj Morači gde držimo 10 muznih grla. S obzirom na to da je Seljak.me prvo crnogorsko digitalno selo i da se bavimo digitalizacijom poljoprivrede, kao i da iza sebe već imamo dobre rezultate na ovom polju, ova transakcija je bila jedna od aktivnosti gde smo pokazali koliko dosežu mogućnosti spajanja modernih tehnologija i poljoprivrede”, rekla je Bojićeva.

Krava je, kako dodaje, koštala 0.03 bitkoina, ili u tom trenutku negde oko 1.350 evra.

“Ime je nekako došlo samo od sebe, u sebi sadrži naziv kriptovalute, a opet nekako zvuči domaće. Igrom slučaja sam imala određenu svotu u bitkoinima, tako da sam odlučila da deo iskoristim za ovu transakciju”, objašnjava Bojićeva.

Dodaje da je zahvaljujući agentu Novaku Svrkoti transakcija odrađena veoma lako, na obostranu korist prodavca i kupca. Na pitanje da li je prodavac krave odmah pristao na takvu transakciju, odgovorila je da je bilo potrebno malo objašnjavanja.

“Ali, s obzirom na to da je u pitanju jedan od redovnih korisnika platforme i da smo našim radom opravdali ukazano poverenje, brzo smo sve dogovorili. Prodavac je iz Rožaja”, rekla je Bojićeva.

Seljak.me je sajt koji je, kako je navedeno, osnovan sa namerom da se umreže kako poljoprivrednici između sebe, tako i sa potencijalnim potrošačima. Osnivač i izvršni direktor sajta Marko Maraš za “Vijesti” kaže da je njihov posao da upotrebe digitalne tehnologije i spoje sa poljoprivredom i daju doprinos da poljoprivreda u Crnoj Gori napreduje na svim poljima.

Na pitanje šta znači ova transakcija za Crnu Goru, posebno za crnogorsku poljoprivredu i platformu Seljak.me, odgovara da se transakcija ispostavila kao odličan marketinški potez.

“Bitkoinka je postala internet zvezda, a našoj platformi donela zastupljenost u regionu, a i šire”, kaže Maraš.

Ljubomorne sve druge krave

Na pitanje da li namerava da kupi još krava za bitkoin, odnosno planira li da se bavi stočarstvom, odgovorila je da je plan da u jednom trenutku nastavi da se bavi porodičnim poslom.

“Videćemo, trenutno su sve krave ljubomorne na Bitkoinku jer je preko noći postala zvezda. U planu je da u jednom trenutku nastavim da se bavim porodičnim poslom”, kazala je Bojićeva.

Maraš očekuje više razumevanja za poljoprivredu

Maraš kaže da nisu sigurni koliko znače ove stvari za Crnu Goru, pored toga što se veći deo stanovništva i dalje bavi nekim pitanjima koja se direktno vežu za najmanji IQ, kao i to da sve što su u prethodne skoro četiri godine uradili nije zavredelo pažnju relevantnih institucija.

Navodi da je Seljak.me zajednica koja okuplja 360.000 korisnika, a za četiri godine je prodato 55.000 grla krupne i sitne stoke, 5.000 komada mehanizacije, velike količine sena, 500 različitih prehrambenih proizvoda, prvi put je izašlo na market ili dobilo dodatnu promociju…

“Ukoliko želimo da se bavimo inovacijom u poljoprivredi potrebno je obezbediti sredstva, omogućiti da angažujete školovani kadar na tim projektima. Imate BIO ICT koji je to trebalo da bude, ali nažalost je jedan u nizu propalih projekata. Nadamo se da će u budućnosti biti više razumevanja za poljoprivredu i inovacije jer svaka inovacija donosi benefit našoj zemlji”, poručio je Maraš.

Izvor: b92