nedelja, 7. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Beogradska gejmerska kompanija osnovala naučnu grupu za veštačku inteligenciju

Beogradska gejmerska kompanija osnovala naučnu grupu za veštačku inteligenciju

0
Beogradska gejmerska kompanija osnovala naučnu grupu za veštačku inteligenciju

Beogradski studio Two Desperados u martu je osnovao nezavisnu naučnu grupu koja će istraživati primenu linearne algebre u veštačkoj inteligenciji (AI), ali i ići ka napredovanju u polju nauke i u primeni veštačke inteligencije, saopštila je Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA).

Grupu naučnika čine četiri člana – tri doktora matematike (uže stručne oblasti algebre), i jedan doktor elektrotehnike i računarstva. Grupu je, kako je navedeno, okupio prof. dr Zoran Pucanović, a studio takođe i finansira rad ove grupe i njenih istraživača, prenosi Bonitet.

Dodaje se da su članovi AI tima iz ovog studija učestvovali u procesu određivanja teme sa kojom počinje istraživanje. Naglašeno je da će naučnici raditi na ovom projektu 24 meseca.

Kako objašnjava glavni analitičar podataka iz Two Desperados studija, Marko Jevremović, današnji sistemi veštačke inteligencije rade sa velikim podacima, matrice su velike i svaki račun dugo traje.

„Naći način da uradite ‘otprilike’ račun sa milion brojeva za vreme za koje se precizno uradi za hiljadu je velika stvar za neuralne mreže, jer se mogu napraviti veće i brže, koje će raditi na običnim telefonima umesto na superkompjuterima“, istakao je Jevremović.

Veštačka inteligencija sastavni je deo video igara od njihovog nastanka, i pretežno se koristi za poboljšanje iskustva igrača. Ona bi mogla da se primeni na kreativne načine u industriji video igara, a jedna od tih primena obuhvata mehanizme pomoću kojih igrač stiče različita znanja.

U saopštenju je naglašeno da bi naučna zajednica u tom pravcu mogla da pruži svoj doprinos kroz odabir atraktivnih tema za učenje i implementaciju AI u tom procesu.

Izvor: Biznis.rs 8. 4. 2022.