Aplikacija za upravljanje farmama

0
43
Aplikacija za upravljanje farmama
Foto: Agrarheute

Inovacija na kojoj je radilo više od 75 inženjera, dizajnera, savetnika za upravljanje farmom, veterinara i stručnjaka za veštačku inteligenciju, ispitana na više od 100 poljoprivrednih gazdinstava u sedam zemalja, nakon dve godine razvoja ugledala je svetlost dana. Reč je o aplikaciji za upravljanje farmama koju je kompanija Lely nazvala Lely Horizon.


Nova tehnologija olakšava donošenje odluka jer analizira podatke, nudi uvide i daje proaktivne savete kako bi stočaru pomogla, stado održala zdravijim, a farmu profitabilnijom.


– Povezujući podatke opreme i dobavljača na farmi u jedan sistem upravljanja, predstavlja novi korak prema svetloj budućnosti automatizacije poslovanja na farmama krava – objašnjava viši menadžer za upravljanje podacima Fredi Ruijs.


Aplikacija koristi pametne algoritme zasnovane na iskustvu hiljade proizvođača mlečnih proizvoda širom sveta.


– Prikazuje podatke da bi farmer lakše predvideo posledice i nudi mu jasan izbor – kaže Ruijs, napominjući da može upozoriti na krave za koje se sumnja na ketozu u ranoj fazi. Tako stočar na vreme može da odluči hoće li da je osemeni ili ne. Moguće je, dodaje, zaposlenom dodeliti određeni zadatak i zakazati mu rok do kada ga mora obaviti.


Takođe, platforma je dostupna i partnerima. Povezuje i kombinuje sve dokumente i izveštaj u celovito rešenje što znači da će unos istih u dva odvojena sistema postati stvar prošlosti, a inače utrošeno vreme za to iskoristiće se na produktiviniji način.

Foto: www.lely.com


Bolja i veća kontrola podataka farme


Horizon nudi intuitivni korisnički interfejs koji omogućuje brz pristup svim potrebnim informacijama. Isto je na bilo kom uređaju, a jasne, prilagođene kontrolne table dostupne su kada i gde su vam potrebne. Kupci uvek imaju kontrolu nad sopstvenim podacima, kaže menadžer dodajući da je ovo solidna platforma koja je u skladu sa standardima ICAR Animal Data Exchange.


– Ujedno se obezbeđuje zaštita podataka i za poljoprivrednike i za partnere – naglašava.


Trenutno, veze s poljoprivrednim aplikacijama poput Dairy Comp, Uniform-Agri, CRV i Herde već omogućuju stočarima da sinhronizuju informacije o teljenju i oplodnji, a iz kompanije kažu da im je cilj da s vremenom nastave povezivanje više partnera kako bi stočaru omogućili još više pametnih informacija.


Inače, nova aplikacija, koja će zameniti trenutni sistem upravljanja Lely T4C, predstavljena je tokom onlajn promocije pod nazivom Lely Future Farm Days 2020.


– U svetu koji se uvek menja, podaci i digitalizacija su ključni, a farma krava ne može izostati iz svega toga. U kompaniji Lely osećamo da je vreme da sve dostupne informacije upotrebimo na inteligentan način. Ova inovacija poljoprivrednicima pruža alate za efikasniji rad i nudi im veću kontrolu kako bi im pomogla u postizanju njihovih ciljeva – rekao je tom prilikom Ruijs.


Zamena će s jedna na drugu, kažu, ići postepeno, a najbitnije im je da dobro obuče svoje radnike kako bi oni onda preneli tačne informacije korisnicima.

Naslov: Redakcija

Izvor: eKapija