četvrtak, 11. apr 2024.
Home Biznis Airbnb zabranjuje upotrebu nadzornih kamera unutar iznajmljenih objekata

Airbnb zabranjuje upotrebu nadzornih kamera unutar iznajmljenih objekata

0
Airbnb zabranjuje upotrebu nadzornih kamera unutar iznajmljenih objekata

Airbnb navodi da uvodi svetsku zabranu upotrebe sigurnosnih kamera unutar iznajmljenih objekata. Promene u politici kompanije stupiće na snagu krajem narednog meseca. Onlajn platforma za iznajmljivanje kaže da ovaj potez ima za cilj pojednostavljenje pravila o sigurnosnim kamerama i davanje prednosti privatnosti gostiju. Korisnici Airbnb platforme ranije su izrazili zabrinutost zbog korišćenja unutrašnjih nadzornih kamera.

Ove promene su napravljene uz konsultaciju sa našim gostima, domaćinima i ekspertima za privatnost, i nastavićemo da tražimo povratne informacije kako bismo osigurali da naše politike funkcionišu za našu globalnu zajednicu,” rekla je u saopštenju šefica Zajednice politike i partnerstava Airbnb platforme, Juniper Dauns. “S obzirom na to da većina oglasa na Airbnb-u ne prijavljuje prisustvo sigurnosnih kamera, očekuje se da će ovo ažuriranje uticati na manji deo oglasa na platformi,” dodala je. Trenutna pravila Airbnba dozvoljavaju korišćenje sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorijama poput dnevnih soba i hodnika, pod uslovom da je lokacija opreme jasno naznačena na oglasu objekta.

Ažurirana politika takođe zabranjuje postavljanje spoljnih kamera koje snimaju unutrašnjost objekata. Airbnb ne dozvoljava postavljanje nadzornih kamera u privatne prostore poput spavaćih soba i kupatila. Nova pravila i dalje dozvoljavaju korišćenje kamera na vratima i uređaja za praćenje buke u zajedničkim prostorijama. Ovi uređaji takođe moraju biti navedeni na stranici sa oglasom objekta.

Airbnb je rekao da teži da izbalansira potrebu domaćina da mogu da nadgledaju sigurnost svoje imovine i budu obavešteni o problemima poput neovlašćenih zabava, uz davanje prednosti privatnosti gostiju. Ova najava dolazi nedelju dana nakon što je američka humoristička emisija Saturday Night Live prikazala parodiju reklame Airbnba koja je uključivala šalu o kameri koja je sakrivena u toaletu. Skeč je pregledan više od 1,2 miliona puta na YouTube-u.

Izvor BBC