1,7 miliona evra za širokopojasni internet u selima

0
43
1,7 miliona evra za širokopojasni internet u selima
Foto: RTV

Predstavnici Vlade Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su sporazum o donaciji vrednoj 1,7 miliona evra za projekat uvođenja širokopojasnog interneta u ruralna područja u Srbiji.

Donacija je namenjena za pripremu projektno-tehničke dokumentacije, a obuhvatiće 90.000 domaćinstava u 600 naselja širom Srbije.

Time će, kako je objasnila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, biti obezbeđeno da dve trećine domaćinstava, koja sada nemaju širokopojasni internet, budu njime pokrivena.

Matićeva je nakon potpisivanja sporazuma rekla da ovaj čin potvrđuje odlučnost Vlade Srbije da će svi građani koji su do sada bili bez interneta i na neki način izopšteni, dobiti pristup internetu, u skladu sa vremenom u kome živimo.

To se, naglašava, posebno odnosi na učenike i napominje da potpisivanje sporazuma na praznik Svetog Save ima svojevrsnu simboliku.

Matić je učenicima čestitala Svetog Savu, školsku slavu, i poručila da će uvođenje šsirokopojasnog interneta podići nastavu u Srbiji na jedan viši nivo.

Sporazum su u ime Vlade Srbije potpisali ministarka Tatjana Matić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovih, i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai, u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i ambasadora Austrije u Srbiji Nikolausa Luterotija.

Hargitai je rekla da će projekat širokopojasnog interneta unaprediti život u ruralnim sredinama, te da EBRD radi na modernizaciji javne infrastrukture, i da je prioritet digitalizacija infrastrukture na nivou Srbije.

“Takođe smo zainteresovani i za energetske, ali i za projekte digitalne infrastrukture. Na tome radimo poslednje tri godine”, rekla je Hargitai.

Ulaganjem u širokopojasni internet će se, kaže, prevazići nedostatak investicija u određenim ruralnim oblastima u Srbiji.

“Značajno je da građani imaju bolji kvalitet života, obrazovanja i zdravlja”, rekla je Hargitai.

Navela je da će ove godine biti obeleženo 20 godina članstva Srbije u EBRD-u i da je banka za to vreme uložila 6,5 milijardi evra u Srbiji.

Sem Fabrici je ukazao na to da je nedostatak širokopojasnog interneta glavni uzrok marginalizovanja pojedinih oblasti i da je zato sporazum o donaciji EBRD-a za projekat uvođenja ovog interneta u ruralnim područjima Srbije veoma važan.

On je rekao da će mnogi problemi koje su krajevi bez širokopojasnog interneta imali, biti prevaziđeni.

“Uvođenjem ovog interneta velikom broju ljudi će biti omogućen onlajn pristup mnogim uslugama, a širokopojasni internet je zapravo osnovica digitalnog življenja. Njegovo uvođenje je važno za mnoge oblasti, za obrazovanje, za energetski sektor, za transport”, rekao je Fabrici.

Foto: Nova Ekonomija

On je posebno ukazao na to da mora da se obezbedi da širokopojasni internet bude pouzdan i siguran.

Kada je o obrazovanju reč, istakao je da će upravo ova oblast najviše dobiti uvođenjem ovog interneta, da će obrazovanje time biti podignuto na jedan veći nivo, a da će u svemu tome studenti i đaci proći sa najviše koristi.

Fabrici je ocenio da ova vrsta interneta treba da bude mnogo dostupnija ne samo u Srbiji, nego i u celom Zapadnom Balkanu.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti rekao je da je sporazum znak saradnje koja postoji na nivou EU i Srbije.

“Pozdravljamo posvećenost i rad Vlade Srbije da Srbija postane vodeća digitalna osnova i čvorište za Zapadni Balkan. Puno toga je na tome urađeno u Srbiji poslednjih nekoliko godina”, rekao je ambasador Luteroti.

Projektom širokopojasnog interneta otvara se mogućnost za kvalitetno obrazovanje i dobru mogućnost povezivanja, što je, ocenjuje, važno za manje firme, ali i za stvaranje novih radnih mesta.

Naveo je da je projekat širokopojasnog interneta, koji takođe utiče i na bavljenje pitanjima klimatskih promena, podrška Srbiji na njenom putu ka EU.

Joksimović: Pristup internetu-pravo nove generacije

Foto: Novosti

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je projekat uvođenja širokopojasnog interneta u ruralnim područjima Srbije koji je Srbija kandidovala za Ekonomsko investicioni plan EU za ZB značajan za ukupan inkluzivni rast Srbije u budućnosti i konvergenciju sa evropskim ekonomijama i izvorima novog rasta.

Ona je nakon potpisivanja sporazuma rekla da će tako svakom đaku u bilo kom delu Srbije gde živi i ide u školu, biti dostupno novo pravo koje se odnosi na pristup internetu što će im, naglašava, omogućiti da kroz pristup informacijama, digitalnom obrazovanju i znanju budu u budućnosti konkurentni i na evropskom i na svetskom tržištu.

Napomenula je da će im to omogućiti i novi vid socijalne uključenosti koji je važan za mlade ljude.

Joksimović kaže da se potpisivanjem ovog sporazuma obeležava na najlepši način i školska slava Sveti Sava.

“Ne mogu da zamislim lepši način da obeležimo dan prvog srpskog diplomate i prosvetitelja, koji je utro put srpske duhovnosti ali i modernosti”, rekla je Joksimović.

Naglasila je da smo danas u prilici da uradimo na drugačije načine i shodno duhu vremena, nešto što je Sveti Sava radio na tada dostupne načine i mogućnosti, a to je da umrežimo Srbiju, proširimo vidike, obrazujemo decu, na načine koji su sada dostupni kako bi se unapredio kvalitet života.

“Svih ovih godina trudimo se da novim načinima koji obeležavaju početak nove budućnosti umrežavamo, povezujemo i osnažujemo Srbiju, pre svega mlade školskog uzrasta”, navela je Joksimović.

Ona je podsetila da je ukupna vrednost projekta 76 miliona evra koji Srbija letos kandidovala u sklopu pripreme projekata za Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan za koji je EU opredelila značajna sredstva.

“Tada sam, kao koordinator programiranja projekata za finansiranje iz sredstava EU punim srcem prihvatila da kandidujemo, između ostalih, upravo ovaj projekat, a to je naišlo na dobar odziv kod EU i EBRD”, napomenula je Joksimović.

Zato smo danas potpisali sa EBRD povoljan zajam od 1,7 miliona evra za pripremu projektno tehničke dokumentacije da bismo mogli da pripremimo ceo projekat i u narednim godinama povučemo ceo Grant iz Ekonomsko investicionog plana od 76 miliona evra za ovaj projekat.

Poručila je da se 2020. godina pokazala kao prekretnica, a da je Srbija ušla spremna i prilagodila se novim načinima komunikacije, učenja i života u uslovima izazvanim pandemijom.

Naglasila je da je Srbija svih prethodnih godina i u sklopu pripreme nacionalnog investicionog projekta “Srbija 2025” radila na razvojnim politikama i instrumentima koji su i u EU prepoznati i važni za oporavak ekonomije.

“Toga nema bez dostupnosti internetu svih kategorija društva, posebno mladih”, rekla je Joksimović. Poručila je i da je Srbija na vreme prepoznala šta su razvojni instrumenti i nove vodeće politike EU sadržane u šest klastera, među kojima je jedan od najvažnijih klaster 3, konkurentnost, inkluzivni rast i socijalna uključenost.

“Ekonomski oporavak uključuje sve resurse i kapacitete”, kaže Joksimović i navodi da ekonomski oporavak podrazumeva i nove tipove radnih mesta u skladu sa savremenim tehnologijama kao razvojnim potencijalom Srbije.

Projekat uvođenja širokopojasnog interneta je, napominje, važan i u klasteru 4, koji se odnosi na digitalnu povezanost i zeleni dogovor, kao i u klasteru 5, posvećenom resursima i razvoju poljoprivrednih politika.

“Tako smo kroz ovaj projekat dotakli ciljeve razvojnih politika iz tri klastere. Spremno smo ušli, pripremljeno i radoznalo za sve novo kako ne bismo bili gubitnici nego pobednici ovih promena”, rekla je Joksimović.

Zahvalila je ministarki trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjani Matić, kabinetu Ane Brnabić, partnerima iz EU na podršci koju su pokazali u pogledu ovog projekta.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTV